Sven Grünberg ja Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel: „Hingus“ EE

Sven Grünbergi ja Eesti Elektroonilise Muusika Ansambli esituses kõlab Grünbergi varane elektrooniline muusika ja muusika filmidest „Hukkunud Alpinisti hotell“, „Naksitrallid“ ja „Klaabu“. Kuna autor pole seda muusikat noodistanud, on ansambli esituse ettevalmistus kujunenud omamoodi Grünbergi koodi lahti murdmiseks. Filmimuusika esitusi ilmestavad Tencu video live-töötlused. Kontserti kaunistab nelikümmend aastat tagasi ilmunud ja Nõukogude Liidu esimeseks elektroonilise muusika autoriplaadiks peetud Grünbergi “Hinguse” ettekanne.

Sven Grünberg on elektroonilise muusika teerajaja Eestis. Muusikutegevust alustas ta 1970ndate aastate algul klahvpillimängija ja lauljana ansamblites Mikronid ja Ornament, misjärel juhtis progeroki ansamblit Mess. Grünbergi elektroonilistes teostes on tunda tema huvi idamaade kultuuride vastu ning aasia rahvamuusika mütoloogiliste ja kujundlike piltide ülekandmist globaalsele, kaasaegsele maailmavaatele, eri kultuuride ja ajastute muusikalise mõtlemise elementide sulatamist uueks tervikuks. Suure osa Grünbergi muusikast moodustab filmimuusika – lisaks koostööle paljude Eesti režissööridega, on ta loonud muusikat ka välisfilmidele, mis on pälvinud ka rahvusvahelisi preemiaid.

Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel on pühendunud elektroonilise kammermuusika mängimisele, eesmärgiga on ületada tehnoloogilised kammitsad ning arendada tundlikku musitseerimist, üksteisele reageerimist ning teravat kuulamist, kasutades ära erinevate elektrooniliste instrumentide rikkalikke kõlavõimalusi. Ansambel koosneb kuuest muusikust: Doris Hallmägi, Ekke Västrik, Mihkel Tomberg, Taavi Kerikmäe, Tarmo Johannes ja Theodore Parker.

Sven Grünbergi autorikontsert „Hingus” kõlas esmakordselt lavalaudadel 2021. aasta juunis Eesti Kontserdi tellimusel.