Sven Grünberg ja Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel (EMA) EE

Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel (EMA) on pühendunud elektroonilise kammermuusika mängimisele. Ansambli eesmärk on ületada tehnoloogilised kammitsad ning arendada tundlikku musitseerimist, üksteisele reageerimist ja teravat kuulamist, kasutades ära erinevate elektrooniliste instrumentide rikkalikke kõlavõimalusi. 2021. aastal esitas EMA esmakordselt elavas esituses Sven Grünbergi legendaarset stuudioalbumit, Nõukogude Liidu esimeseks elektroonilise muusika autoriplaadiks peetud “Hingust” (1981) muuhulgas ka Station Narva festivalil. Kuna autor pole seda muusikat noodistanud, on ansambli esituse ettevalmistus kujunenud omamoodi Grünbergi koodi lahti murdmiseks.

Tänavu järgnesid sellele Grünbergi albumi “OM” (1988) esitluskontserdid, pakkudes palasid ka “Hinguselt” ja kultus-ulmefilmi “Hukkunud alpinisti hotell” (1979) heliribalt.

Sven Grünberg on Eesti elektroonilise muusika teerajaja, kes alustas muusikuteed 1970ndate algul klahvpillimängija ja lauljana ansamblites Mikronid ja Ornament, misjärel juhtis progerocki ansamblit Mess. Grünbergi elektroonilistes teostes on tunda tema huvi idamaade kultuuride vastu ning aasia rahvamuusika mütoloogiliste ja kujundlike piltide ülekandmist globaalsele, kaasaegsele maailmavaatele, eri kultuuride ja ajastute muusikalise mõtlemise elementide sulatamist uueks tervikuks. Suure osa Grünbergi autoriloomingust moodustab ka filmimuusika.