Station Narva festival toob sel nädalal Narvasse maailmaklassi muusikud ja arutelud Ida-Viru kultuuri tulevikust

Festivali ettevõtluspäeva avab kultuuriminister Heidy Purga

Alanud nädalal,  7.–10. septembril  toimub Narvas kuuendat korda muusika- ja linnafestival Station Narva.  

  • Festivali avab vestlus Narva kultuuri tulevikust ning tasuta kontsert Ott Leplandi, INGA ja Narva Linna Sümfooniaorkestriga.
  • Ettevõtluspäeva loomeinkubaatoris OBJEKT avab kultuuriminister Heidy Purga. Avaliku intervjuu annab Ukraina popstaar Ivan Dorn.
  • Vabal Laval ja Ro-Ro klubis toimuva muusikaprogrammi 20 artisti seas on maailmanimed James Lavelle (UK), Acid Arab (FR) ja Jimi Tenor (FI). 
  • Linnaprogrammis on tasuta kontserdid, paadiretked “Veneetsias”, kunstituurid Kreenholmis, linnapea Katri Raiki raamatuesitlus ning Jaapani ja Narva stiilis eined.
  • Station Narva 2023 festivalipassid ja päevapiletid on müügil TMW veebipoes ja Piletilevis

Programmi ülevaade

Neljapäev, 7. september

Alates keskpäevast on Narva Raekoja platsil avatud festivali infopunkt ja kohvikuala. Programm algab kell 16 hiljuti renoveeritud raekojas kohaliku arvamuste päeva sarja BAZAR aruteluga piirilinna kultuurielu tulevikuvõimalustest. Luubi alla võetakse nii Narva kultuurimajad ja -institutsioonid kui ka kultuuripealinnaks pürgimise ja ekspordi väljavaated. 

Kell 18 tervitavad külalisi Narva kolledžis Narva linnapea Katri Raik, Kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse asekantsler Eda Silberg ja Fortaco Estonia tegevjuht Larissa Shabunova. Järgneb tasuta kontsert, millel esinevad lauljad Ott Lepland ja INGA koos Narva Linna Sümfooniaorkestri ning soul-funk bändiga. Kõlavad muuhulgas Jaak Joala lugude uustöötlused, Leplandi hitt “Kuula” ja INGA uue loo esmaettekanne. Osalus nii BAZARi vestlusel kui ka avakontserdil on tasuta.

Reede, 8. september

Kell 14–18 toimub Narva Loomeinkubaatoris OBJEKT ettevõtluspäev, mille keskseks teemaks on uued tehnoloogiad ja loomekarjäär õiglases üleminekus uutele majandusmudelitele. Päeva avab tervitussõnadega kultuuriminister Heidy Purga ning Ukraina popstaar Ivan Dorn räägib avalikus intervjuus noorte loovate inimeste toetamisest ning muusika maailmapäästvast väest. Kavas on ka õiglase ülemineku koordinaatori Ivan Sergejevi ettekanne, arutelu “Noored ja tehnoloogia” ja praktilised töötoad. Osalus tasuta, vajalik eelregistreerimine.

Kell 16 avatakse OBJEKTi galeriis Sillamäe kunstniku Eduard Zentsiku kureeritud  Ida-Viru kunstnike grupinäitus “Noor Tundmatu”. 

Kell 18 algab muusikaprogramm Vabal Laval, jätkudes südaööst jõeäärses Ro-Ro klubis. Vaba Lava Blackboxis ja välilaval esinevad Briti elektroonilise muusika legend, rühmituse UNKLE asutajaliige James Lavelle, Ukraina popartist Ivan Dorn, Saudi-Araabia päritolu Londoni DJ Nooriyah ning Eesti RnB ja alternatiivpopi artistid manna ja IVI. Ro-Ro klubis ja suveterrassil esinevad Tovarish Astronom ja GØK2 ning mitmed DJ-d. Osalus Station Narva festivalipassi või päevapiletiga, Ro-Ro klubisse pääseb ka kohapeal ostetud eraldi piletiga.

Kell 22.00 ja 00.00 toimuvad öised kunstituurid Kreenholmi manufaktuuris, kus saab näha kunstnike Sasha Rottsi ja Hilda Kahra pop-up näitust “Solid Plot” ning Olga Wardega ja Christoph Zeckeli Narva mälu ja identiteete käsitlevat multimeedia installatsiooni. Osalus Station Narva festivalipääsmega, tuuridele viib Vaba Lava eest tasuta festivalibuss. 

Laupäev, 9. september 

Kell 12 täidab Joaoru rannahoone terrassi funk-soul-jazz helidega Sillamäe DJ Simon Red. Rannahoone eest stardib ka koostöös Velo Narvaga toimuv rattaretk, mis jõuab päeva jooksul kõikide linnalavadeni. Kell 15.30 toimub restoranis Valge Kõrvits Narva linnapea ja ajaloolase Katri Raiki raamatu “Minu Narva. Kümme aastat hiljem“ esitlus. Raamatuesitlusele järgneb Valge Kõrvitsa terrassil laulukonkursi Virumaa Suvesaund finalisti Kain kontsert.

Kell 12.00–16.30 kutsub Narva Veneetsia Saatkond paadituuridele, mis väljuvad  Narva Veneetsias asuvast Kulgu sadamast. Kell 13 lõbustavad sadamas külalisi Hollandi ska-rocki bänd Bazzookas ja a DJ Työmik Bassofsky

Samal ajal pakuvad Narva kunstiresidentuuri köögis Jaapani lõunasööki ja Temakizushi töötube kunstnikud Reico Motohara ja Kabo.

Kell 16.00–18.00 toimuvad Narva kunstiresidentuuris vestlus ja töötuba “Sõnade mäng” kunstnik Tanja Muravskajaga ning Kreenholmi kogukonaaia hooaja lõpu koosviibimine.

Paadituuridele ja Jaapani lõunasöökidele tuleb soetada eraldi pilet eelmüügist, linnalava-kontserdid ja kunstiresidentuuri üritused on kõikidele huvilsitele tasuta. 

Kell 18 algab muusikaprogramm Vabal Laval, kus kahel laval esinevad esinevad Prantsuse  elektroonilise tantsumuusika grupp Acid Arab, Soome renessansimees Jimi Tenor, Hollandi ska-grupp Bazzookas, Eesti avant-popi tandem Ajukaja ja Mart Avi ja RnB artist YASMYN. Südaööst jätkub programm taas Ro-Ro klubis, esinejateks Masha Ye, Analogue Quattro, DJ Raul Saaremets jt. Osalus Station Narva festivalipassi või päevapiletiga, Ro-Ro klubisse pääseb ka kohapeal ostetud eraldi piletiga. Taas saavad festivalipääsme omanikud  külastada ka öiseid kunstinäitusi Kreenholmis. 

Pühapäev, 10. september 

Festivali lõpupäev algab kell 11 traditsioonilise narvapärase hommikusöögiga mitteformaalse õppe keskuses VitaTiim. Samal ajal algab Narva kunstiresidentuuri alal Kreenholmi kogukonnaaia hooaja lõpupeo teine vaatus ning keskpäevast leiavad residentuuri köögis taas aset Jaapani lõunasöögid.

Kogu festivali vältel toimuvad giidituurid  Kreenholmis, Hermanni linnuses ja Narva Muuseumi Kunstigaleriis.  

Station Narva toimumist toetavad Narva linn, Kultuuriministeerium, Kultuurkapital, Integratsiooni Sihtasutus ja Fortaco Estonia. Partnerid on Vaba Lava Narva, Art Club Ro-Ro, Narva kunstiresidentuur (NART), Narva Loomeinkubaator OBJEKT, arutelude päev BAZAR, Narva Muuseum, Ida-Viru Loomeklaster, Ida-Viru turismiklaster,  Ellington, mitteformaalse õppe keskus VitaTiim ja laulukonkurss Virumaa Suvesaund.

Festivali meediapartnerid on Postimees, Põhjarannik/Severnoje Poberežje ja Raadio 2.

Praktiline info ja ajakava

Station Narva 2023 festivalipassid hinnaga 45 eurot on müügil TMW veebipoes ja Piletilevis. Müügil on ka 25 eurosed muusikaprogrammi päevapiletid 8. ja 9. septembriks ning toetajapass hinnaga 100 eurot. Eraldi pääsmed on vaja osta Narva Veneetsia paadituuridele, Jaapani lõunasöökidele  ja narvapärasele hommikusöögile.

Festivalipass kehtib kõigil muusikaprogrammi üritustel Vabal Laval ja Ro-Ro klubis, päevapiletid vastavalt 8. ja 9. septembri muusikaõhtuil. Ro-Ro klubi jätkupidudele pääseb nii festivalipassiga kui ka eraldi 10 eurose pääsmega, mille saab osta kohapealt. Festivalipass või päevapilet tuleb vahetada käepaela vastu festivali infopunktis Raekoja platsis või Vabal Laval. 

Infopunktide avamisajad:

Neljapäev, 7. september 12.00–20.00 (Raekoja plats)
Reede, 8. september 12.00–01.00 (Vaba Lava)
Laupäev, 9. september 12.00– 01.00 (Vaba Lava)

Ajakava

Neljapäev, 7. september

12.00 Festivali infopunkt ja kohvikuala avatud Raekoja platsil

16.00 Arvamuste päeva BAZAR avalik vestlus Raekojas.
Lisainfo ja Facebooki üritus

18.00 Station Narva 2023 avakontsert Narva kolledžis (Raekoja plats 2)
Tervituskõned: Narva linnapea Katri Raik, Kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse asekantsler Eda Silberg, Fortaco Estonia juht Larissa Shabunova
Kontsert: Ott Lepland, INGA, Narva Linna Sümfooniaorkester
Lisainfo ja Facebooki üritus


Reede. 8. september

14.00–18.00 Ettevõtluspäev
Narva Loomeinkubaator OBJEKT (Linda 2)
14.00 Kultuuriminister Heidy Purga tervitussõnad
14.05 Ivan Sergejev: “Õiglane üleminek karjääri jaoks”
14.10 Intervjuu: Ivan Dorn
14.30 Partnerite töötubade liftikõned
14.40–16.10 Töötoad
16.30 Paneelarutelu “Noored ja tehnoloogia”
17.10 Spinner programmi dokfilmi “Õiglane üleminek karjääris” esilinastus

17.45 Uued tutvused ja arutelud

Osalus tasuta, vajalik eelregistreerimine. Lisainfo ja Facebooki üritus

16.00 Kunstinäituse “Noor Tundmatu” avamine
Narva Loomeinkubaator OBJEKT (Linda 2)
Kunstnikud: Eduard Zentsik, Vovan Kaštan, Vladimir Kopõlov, Alex Bitskov, Lena Tõsjatova, Anastassia Volkova, Jelizaveta Saveljeva, Aleksei Bitskov, Darja Jasnjuk, Jannika Korolkova, Eneli Heinlaid, Narvamus
Lisainfo ja Facebooki üritus

18.00–00.30 Muusikaprogramm
Vaba Lava (Linda 2)

18.00 A&M performance: ZED, Muusa, DJ Pasha (kohvik)
19.00 Live: manna (Blackbox)
20.00 Live: IVI (välilava)
21.00 DJ: Nooriyah (UK) (Blackbox)
22.00 DJ: James Lavelle, UNKLE (UK) (välilava)
23.30 Live: Ivan Dorn (UA) (Blackbox)

00.00–04.00 Jätkupidu
Art Club Ro-Ro (Jõe 3)

00.00 DJ: Kurbade Tüdrukute Klubi (suveterrass)
01.00 Live: Tovarish Astronom (klubilava)
01:30 DJ: Työmik Bassofsky (suveterrass)
02.00 Live: GØK2 (klubilava)
02.30 DJ: Fake Versace (suveterrass)

Esinejate tutvustused. Muusikafestivalile pääs festivalipassiga (45 EUR) või päevapiletiga (25 EUR). Ro-Ro jätkupeole pääas nii festivalipassi, päevapileti kui ka eraldi Ro-Ro piletiga (10 EUR, müügil kohapeal)

22.00 ja 00.00 Öine kunstituur Kreenholmi manufaktuur (Joala 21)
Olga Wardega ja Christoph Zeckeli multimeedia installatsioon
Sasha Rottsi ja Hilda Kahra pop-up näitus “Solid Plot”

Festivalipääsme (passi või vastava päeva pileti) omanikele tasuta
Bussid väljuvad Vabalt Lavalt Kreenholmi kell 21.30 ja 23.30
Lisainfo ja Facebooki üritus

 

Laupäev, 9. september

12.00–13.00 Linnalava Joaoru rannahoone terrassil (Linnuse 2)
DJ Simon Red
12.30 stardib Joaorust rattaretk koostöös Velo Narvaga
Joaoru – Narva Veneetsia/Kulgu sadam – Valge Kõrvits
Täpne marsruut Station Narva kodulehel
Osalus tasuta. Lisainfo ja Facebooki üritus.


12.00–16.30 Narva Veneetsia Saatkonna paadituurid
Kulgu sadam, Narva Veneetsia (Kulgusadama tee L3)
Tuurid algavad kell 12.00, 12.45, 13.30, 14.15, 15.00, 15.45.
Pilet 20 EUR eelmüügist

Linnalava Kulgu sadamas (Kulgusadama tee L3)
13.00 DJ: Työmik Bassofsky
14.00  Live: Bazzookas (NL)
Osalus tasuta
Lisainfo ja Facebooki üritus

12.00–13.30 ja 15.00–16.30 Jaapani lõunasöök NARTi residentide Reico Motohara ja Kabo’ga
Narva kunstiresidentuuri köök (Joala 18)
Pilet 35 EUR eelmüügist.  Lisainfo ja Facebooki üritus

15.30 Katri Raiki raamatu “Minu Narva. 10 aastat hiljem” esitlus
16.30 Live: Kain (Virumaa Suvesaund)
Restoran Valge Kõrvits (Sergei Lavretsovi 8)
Osalus tasuta. Lisainfo ja Facebooki üritus

16.00–18.00 Kunstiprogramm Narva kunstiresidentuuris (Joala 18)
16.00 Vestlus ja töötuba “Sõnade mäng” Tanja Muravskajaga
Osalus tasuta. Lisainfo ja Facebooki üritus
16.00–18.00 Kreenholmi aia hooaja lõpu grill ja tšill
Osalus tasuta. Lisainfo ja Facebooki üritus

18.00–00.30 Muusikaprogramm
Vaba Lava (Linda 2)
18.00 DJ Erkin Antov (kohvik)
19.00 Live: Ajukaja x Mart Avi (Blackbox)
20.00 Live YASMYN (välilava)
21.00 Live: Jimi Tenor (FI) (Blackbox)
22.00 Live: Bazzookas (NL) (välilava)
23.30 Live: Acid Arab (FR) (Blackbox)

00.00–04.00 Jätkupidu
Art Club Ro-Ro (Jõe 3)
00.00 DJ: Raul Saaremets (suveterrass)
01.00 Live: Masha Ye (klubilava)
01.30 Station Narva DJ-d (suveterrass)
02.00 Live: Analogue Quattro (klubilava)
02.30 Station Narva DJ-d (suveterrass)

Esinejate tutvustused. Muusikafestivalile pääs festivalipassiga (45 EUR) või päevapiletiga (25 EUR). Ro-Ro jätkupeole pääas nii festivalipassi, päevapileti kui ka eraldi Ro-Ro piletiga (10 EUR, müügil kohapeal)


22.00 ja 00.00 Öine kunstituur Kreenholmi manufaktuuris (Joala 21)
Olga Wardega ja Christoph Zeckeli multimeedia installatsioon
Sasha Rottsi ja Hilda Kahra pop-up näitus “Solid Plot”

Festivalipääsme (passi või vastava päeva pileti) omanikele tasuta
Bussid väljuvad Vabalt Lavalt Kreenholmi kell 21.30 ja 23.30
Lisainfo ja Facebooki üritus

Festivali asukohtade vahel liikleb tasuta festivalibuss, milel ajakava leiab Täpne marsruutl Station Narva kodulehelt 

 

Pühapäev, 10. september

11.00–13.00 Narvapärane hommikusöök
VitaTiim (Tuleviku 7)
Pilet 15 EUR eelmüügist

11.00–16.00 Kreenholmi kogukonnaaia hooaja lõpu grill ja tšill ning filmiprogramm
Narva kunstiresidentuur (Joala 18)
Osalejatel palutakse kaasa tuua oma söök ja jook
Filmid: Meelis Muhu: Lasnamäe kõplajad” (2019), Sandra Kosorotova: “Kas ma tohin siin kasvada“ (2022)
14.00 Vestlus Meelis Muhuga

12.00–13.30 ja 15.00–16.30 Jaapani lõunasöök NARTi residentide Reico Motohara ja Kabo’ga
Narva kunstiresidentuuri köök (Joala 18)
Pilet 35 EUR eelmüügist

 

Narva Muuseumi giidituurid
Piletid ainult eelmüügis: fienta.com

Neljapäev, 7. september
15.00 Hermanni linnuse ekskursioon – eesti ja vene keeles
(Peterburi mnt 2)

Reede, 8. September
Vana Narva maketi ekskursioon
Narva Muuseumi Kunstigalerii (Vestervalli 21)
15.00 eesti keeles, 16.30 vene keeles

Laupäev, 9. september
Ekstreemne ekskursioon “Joala vabrik: keldrist tornini”
Kreenholmi vana värav (Joala 32)
11.00 vene keeles, 13.00 eesti keeles

Pühapäev, 10. september

“Kreenholm: tekstiilihiiglase ajalugu”
Kreenholmi vana värav (Joala 32)
12.00 eesti, vene ja inglise keeles

“Baltijets: salajane militaartehas linna südames”
Vaba Lava Narva (Linda 2)
15.00 eesti keeles, 15.30 vene keeles