Station Narva käivitab uue põlvkonna festivali noortelabori

Station Narva käivitab õiglase ülemineku fondi toel noortelabori, loomaks tugeva piirkondliku identiteediga uue põlvkonna festivalitiimi. Kaheaastase programmi koolitustel ja vabatahtlike rühmades osalejad saavad koos Station Narva tiimiga viia ellu oma ideid ja unistusi, mis jõuavad eelseisvatel festivalidel tuhandete inimesteni.

Station Narva noortelabori keskmes on valdavalt 18-30 aastased Ida-Viru noored, keda kaasatakse aastatel 2024 ja 2025 festivali korraldusse. Noored saavad teha oma esimesed sammud ürituskorralduses ning kasvada nii uue põlvkonna festivali kui ka kogu piirkonna loomesektori tulevikumootoriks. Vabatahtlike tiimi on teretulnud kandideerima igas eas inimesed alates 14. eluaastast.

Festivali Station Narva, tehnoloogiakooli kood/Jõhvi ja loomeinkubaatori OBJEKT koostöös pakutav noortelabori haridusprogramm sisaldab 8 koolitusplokki jätkusuutlikust ürituskorraldusest, digioskustest, turundusest ja meediakommunikatsioonist ning finantsplaneerimisest, juhendajateks Station Narva tiimi liikmed ja partnerorganisatsioonide eksperdid. Programmi noorte- või vabatahtlike tiimis osalejad saavad ka vahetu kogemuse rahvusvahelise festivali loomisel nii Station Narva 2024 ja 2025 festivalidel kui ka Tallinn Music Week 2025 festivalil.

Lisaks luuakse kahe aasta jooksul strateegilise disaineri ja programmeerija Raik Ilvese juhendamisel koostöös kood/Jõhvi tehnoloogiakooliga uue põlvkonna festivali digiplatvorm, mis jõuab tuhandete kasutajateni 2025. aastal.

Programm toimub eesti keeles, vastavalt vajadusele vene- või ingliskeelse tõlkega. Nii vabatahtlikud kui ka noortetiim, kes läbivad kahe aasta jooksul kogu programmi, saavad 2025. aasta lõpuks tunnistuse, mis kirjeldab osaleja poolt läbitut ja omandatud oskusi. Võimaluse ja sobivuse korral ootavad tulevikus noortetiimi liikmeid töökohad Station Narva püsitiimis.

Projekti kandideerimine on avatud kuni 12. augustini

Station Narva juhi Helen Sildna sõnul on festivali tiim alati soovinudi, et 10 aasta jooksul võtavad selle korralduse üle peamiselt kohalikud tegijad. “Käesolev projekt võimestab kohalikke noori ning paneb aluse uuele protsessile, mille abil tugevdada piirkondlikku tiimi, mis omakorda on tugevaim garantii festivali jätkuvale ja kestlikule toimumisele. Meie üle-eestiline ühendtiim võtab kaheks aastaks enda kõrvale 10-15 ägedat uut tegijat. Nii selleks, et noortele oma kogemusi ja oskusi jagada, kui ka selleks, et neilt endilt õppida ning üheskoos festivalikorraldusse ja Ida-Viru kultuurivaldkonda värsket verd ja uut pilku tuua.”

Station Narva linnaprogrammi koordinaator Jevgeni Timostsuk: “Suhtluses piirkonna noortega ja ka õiglase ülemineku territoriaalse kava arvamuskorjest ilmnes et Ida-Viru noored unistavad tulevikust, kus nad saavad töötada loovust ja suhtlemisoskust nõudvates ametites. See annab neile motivatsiooni jääda kodukanti ja aidata kaasa selle arengule. Piirkonnas on suur huvi loomevaldkonna vastu, mis on ka meie projekti põhiosaks. Meie eesmärk on toetada Ida-Viru ettevõtlust ja luua tulevikukindlaid töökohti, et noored saaksid siin oma unistusi ellu viia ning kindlasti ka siia jääda”.

kood/Jõhvi kogukonnajuht Kadi Lääts lisab: “Olen Station Narva tegemistel silma peal hoidnud juba aastaid, osalenud külalisena ja aidanud organiseerida eriprojekti Sillamäel. Nüüd on eriti suur rõõm ja au, et õnnestub partnerina pardale astuda ja koostööd teha, andes noortele – ja noortemeelsetele – väga vingeid võimalusi õpitud IT-alaseid oskusi tööle pannes. Koostöös peitub jõud! Lisaks on südantsoojendav meie piirkonnas näha selliseid ägedaid kultuurisündmusi.”

Station Narva noortelabori projekti kaasrahastab Euroopa Liit struktuurivahenditega õiglase ülemineku fondist. Projekti partnerid on festival Station Narva, loomeinkubaator OBJEKT ja tehnoloogiakool kood/Jõhvi koostöös digiarenduse spetsialist Raik Ilvesega.

Projekti partneritest

Alates 2018. aastast toimunud Station Narva festival on Ida-Viru üks ainulaadsemaid rahvusvahelise esinejate nimistuga muusika- ja linnafestivale ning koostööplatvorme. Festivali korraldab Ida-Viru ja Tallinna ühendtiim koos ligi 50 Ida-Virumaa vabatahtliku abilisega ning ligi 40 piirkondliku ettevõtte ja organisatsiooni osalusel.
→ Station Narva koduleht

Narva loomeinkubaator OBJEKT võõrustab projekti raames kahe aasta jooksul nelja koolitusmoodulit, pakub kogu projekti vältel mentorlusi, koolituse ja koos töötamise keskkonda ning panustab noorte kaasamisse ja teavitamisse.
→ Koduleht

kood/Jõhvi valib projekti noori digistrateegia huvilisi ning pakub neile võimalust töötada koos kogenud erialaprofiga ja tegeleda eluliste väljakutsetega. Kool võõrustab nelja koolitusmoodulit, pakub koostöötamise keskkonda ning panustab noorte kaasamisse ja teavitamisse.
→ Koduleht

Digiarenduse spetsialist Raik Ilves juhib programmi digioskuste koolitusi ja digiplatvormi loomist koostöös kood/Jõhviga. Raik on auhinnatud veebiarendaja ja -disainer, kes on juhtinud strateegilise disaini agentuuri Velvet digitiimi ning teenindanud kliente nagu Teleport / Topia, Markit, Sportland, Nasdaq, Arvo Pärdi Keskus, Danske Bank, BCS Itera ja Kalamaja Avatud Kool.
→ LinkedIn