Tänavune Station Narva festival tõi kokku 4032 festivalikülastust

Eelmise nädala 7.–10. septembril Narvas kuuendat korda toimunud muusika- ja linnafestival Station Narva täitis Eesti idapoolseima linna muusika, kunsti, kogukondlike koosviibimiste ja eri valdkondi liitvate ettevõtmistega. Nelja päeva jooksul kogus festival 4032 külastust.

Järgmine Station Narva toimub 5.–8. septembril 2024. Festivali passid on kuni 30. septembrini müügil soodushinnaga 29 eurot veebipoes shop.tmw.ee.

Festivali avas neljapäeval, 7. septembril Narva Raekojas arutelusarja BAZAR avalik vestlus Narva kultuurielu tulevikust. Luubi alla võeti nii linna kultuuriinstitutsioonid ja -haridus kui ka kultuuripealinnaks pürgimise väljavaated. Järgnes menukas avakontsert Narva kolledžis, kus esinesid lauljad Ott Lepland ja INGA koos Narva Linna Sümfooniaorkestri ja soul-funk bändiga. 

Reedel, 8. septembril loomeinkubaatoris OBJEKT toimunud Station Narva ettevõtluspäeva keskne teema oli uued tehnoloogiad ja loometegevus õiglases üleminekus. Päeva avas tervitussõnadega kultuuriminister Heidy Purga, misjärel üks festivali esinejatest, Ukraina popstaar Ivan Dorn rääkis avalikus intervjuus noorte toetamisest ja muusika maailmapäästvast jõust. 

Kultuuriminister Heidy Purga võrdles festivalipäevade aegset Narvat “keskse jaama” ja peatuspunktina rahvusvahelise ja kohaliku kultuuri jaoks. “Station Narva on sündmus, kus erinevate valdkondade loojad tulevad kokku, et jagada oma talenti ja kirge.  [- – -] Narvas näeme seda kultuuride mitmekesisuse ja koostöö vaimu – see linn on tõestus sellest, kuidas kultuur suudab meid innustada ja ühendada,” ütles ta

Ivan Dorn märkis, et Narva on teda soojalt vastu võtnud, meenutades tema kodulinna Slavutšit Kiievi oblastis, ning andis noortele loomeinimestele nõu: “Kes iganes te ka poleks – kirjanik, fotograaf, muusik –, igaühes teis on miskit ainulaadset ning just teie enda kordumatud mõtted, kogemused ja isiksus. Iga indiviid on loominguline üksus ning muusikuna ka juba olemasolevas žanris tegutsedes on teie käsitlus sellest ikkagi ainulaadne.”

Tänavuse Station Narva muusikaprogramm leidis aset 8. ja 9. septembril Vaba Lava Narva etenduskunstide keskuses ja klubis Ro-Ro. Rahvusvahelise muusikaprogrammi 20 esineja seas olid nimekaimateks välisartistideks Briti plaadileibli Mo’ Wax ja rühmituse UNKLE asutaja James Lavelle, elektroonilise tantsumuusika grupp Acid Arab, Soome muusik Jimi Tenor ja Ukraina päritolu Ivan Dorn. Eesti artistidest olid kavas teiste seas YASMYN, Ajukaja ja Mart Avi, manna ning Ida-Viru taustaga IVI ja Analogue Quattro.

Meeelolukaiks kujunesid festivali päevased linnalava kontserdid Joaoru rannahoone terrassil, restoranis Valge Kõrvits ja Kulgu sadamas, kus esines Hollandi ska-rocki bänd Bazzookas. Narva kunstiresidentuur (NART) pakkus festivali raames nii lõunasööke Jaapani kunstnike Reico Motohara ja Kabo’ga, NARTi algatuse Narva Veneetsia Saatkonna kureeritud paadituure kui ka öiseid kunstinäitusi Kreenholmi manufaktuuris. Festivali raames leidsid aset ka Sillamäe kunstniku Eduard Zentsiku kureeritud Ida-Viru kunstnike grupinäituse “Noor Tundmatu” avamine, Velo Narva rattaretk ning Narva Muuseumi giidiekskursioonid Kreenholmis, Hermanni linnuses ja Narva Muuseumi Kunstigaleriis. Sündmusele panid punkti narvapärane hommikusöök mitteformaalse õppe keskuses VitaTiim ja Kreenholmi kogukonnaaia hooaja lõpupidu. 

Kommentaare Narva linna esindajatelt, festivali esinejatelt ja partneritelt:

Kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse asekantsler Eda Silberg
“Igal suuremal linnal on oma festival ja tore, et aastatega on Station Narva Ida-Virumaal kanda kinnitanud. Tegemist pole lihtsalt muusikafestivaliga, vaid linna- ja kogukonna sündmusega. Just selline ühis-sumin, kultuuri-võnk, kuhu on lisatud on ka arutelud, ekskursioonid ja piirkonna avastamised, on ainuõige valik. Ühishuvi, ühine kirg ja pingutus on miski, mis meid kõiki ühendab.”

Fortaco Estonia tegevjuht Larissa Shabunova:
“Narva jaoks on see festival väga tähtis, vaatamata erinevatele seisukohtadele. Festival meelitab ligi erinevaid inimesi üle Eesti ja ka teistest riikidest. See ühendab inimesi ja on Narva jaoks üks olulisemaid integratsioonisündmusi. Festival näitab, kui stiilne, ilus ja edumeelne võib Narva olla. Mida rohkem selliseid üritusi siin toimub, seda atraktiivsem on Narva noorematele inimestele. Noored on linna eduka tuleviku võti!”

Artjom Treumov ehk DJ Työmik Bassofsky:
“Station Narva on eriline sündmus, kuna see ühendab noori ja moodsat muusikamaailma ning toob Narva esile kui uue muusikakeskuse. Mulle meeldis eriti see, kuidas festival tutvustab nii Eesti kui ka rahvusvahelisi talente. Muusikamaailm on ju elav ja pidevalt muutuv ning hea, et festival toetab ka noori ning mitte veel nii tuntud artiste. Festivali muusikavalik oli suurepärane ja mitmekesine ning sobis hästi nii kohalikule kogukonnale kui ka laiemale publikule. See festival aitab kindlasti tõsta Narva kui kultuurilise sihtkoha kuvandit ja annab linnale vajalikku tähelepanu. Loodan, et see kasvab veelgi ja saab veel olulisemaks Eestis ja ka rahvusvahelisel tasandil.”

Narva Hotelli juhataja Vladimir Aret:
“Station Narva pole õigupoolest vaid muusikafestival. See mitmekülgne üritus ühendab kõik kultuurilised ja loovad kaasaegsed stiilid ning selle esinejad ja programm edastab väga hea ülevaate tänapäevastest muusikatrendidest. Festivali külaliste seas on nii siseturiste kui ka väliskülalisi, kes pole enne Narvas käinud, ent kellele pakub huvi ka Narva linna uue taristu arengust. Station Narva on kvaliteetse teenuste, elamuste, aktiivse tegevuse ja moodsate trendide sümbioos, mida multikultuurse regioonid väga vajavad ning mida peavad toetama nii erasektor kui ka avalikkus.” 

Narva ajakirjanik Roman Vikulov:
“Kõige hämmastavam on Station Narva juures see, et ta on Narval olemas. Lihtsalt ime, et see toimus juba kuuendat korda! Hoian pöialt, et see toimuks ka seitsmendat ja kaheksandatki korda ja nõnda edasi. Festivali arengust rääkides on väga köitev, et korraldajad otsivad pidevalt uusi toimumispaiku. Ma ei ütle, kus see parim koht on, ongi suurepärane, kui see ulatub kõikjale. Linnas ringi liikuv ja seda valgustav “jaam” ongi väga lahe. Tulevikus soovitan kõigil potentsiaalsetel külalistel selle programmi väga hoolikalt uurida. Eriti põnevad võivad olla näiliselt kõige tagasihoidlikumad pisemad sündmused – näiteks minu ja mu tütre jaoks oli selleks lõunasöök 8 inimesele Jaapani kunstnike seltsis Narva kunstiresidentuuris. Peamise muusikalise ampsu pakkus mulle aga tänavu Hollandi bändi Bazzookase tasuta kontsert Kulgu sadamas – nii mõnigi sõber kahetseb väga, et sinna ei jõudnud. Pole ammu midagi nii turgutavat kogenud nagu oli see ilma lavata, publikuga üheskoos esinemine ja vahetu suhtlus artisti ja inimeste vahel. Puhas rõõm!” 

Narva tätoveeringukunstnik Vivian Rankel:
“Minu arvates on Station Narva noortele oluline kahel põhjusel. Esiteks toob see kaasa nii-Narvale uudse atmosfääri, mis aitab tundma õppida, kui vabanenud võivad olla inimesed ning kuidas end selliste kultuurisündmuste sees tunda. Teiseks on see suurepäraseks võimaluseks Narva noortele osaleda huvitava ürituse loomisel näiteks vabatahtlike abilistena.”

Urbanist Maria Derlõš:
“Station Narva on alati osalemist väärt selle erilise kogukondliku formaadi pärast. Korraldajatel on õnnestunud luua hubane ja vahetu õhkkond nii külaliste vahel kui ka artistidega (ja veel millistega!). Kõige nauditavam ongi jagada festivalielamusi inimestega, kes on niivõrd asja juures ja ehedad, nagu on seda imeline Narva rahvas.” 

Station Narva 2023 toimumist toetasid Narva linn, Kultuuriministeerium, Kultuurkapital, Integratsiooni Sihtasutus, Briti Nõukogu, Startup Estonia ja Fortaco Estonia. Partnerid olid Vaba Lava Narva, Art Club Ro-Ro, Narva kunstiresidentuur (NART), Narva Loomeinkubaator OBJEKT, arutelude päev BAZAR, Damn.Loud, Piletilevi, Narva Muuseum, Ida-Viru Loomeklaster, Ida-Viru turismiklaster, Ellington, mitteformaalse õppe keskus VitaTiim, Tartu Ülikooli Narva kolledž, GoTravel ja laulukonkurss Virumaa Suvesaund. Meediapartnerid olid Postimees, Põhjarannik/Severnoje Poberežje ja Raadio 2.

Festivali õhtuses muusikaprogrammis ja päevastel linnalavadel esinesid Acid Arab (FR), Ajukaja x Mart Avi, Analogue Quattro, Bazzookas (NL), GØK2, Ivan Dorn (UA), IVI, James Lavelle (UNKLE) (UK), Jimi Tenor (FI), Kain, manna, Masha Ye, Nooriyah (UK), Tovarish Astronom, YASMYN ning DJ-d Fake Versace, Kurbade Tüdrukute Klubi, Raul Saaremets, Simon Red, Työmik Bassofsky ja Station Narva tiimi liikmed Dan Rotar, Erkin Antov ja Indrek Migur. Festivali avakontserdil esinesid  Ott Lepland, INGA, Narva Sümfooniaorkester Anatoli Štšura juhatamisel ja soul-funk bänd.  

Festivali korraldav ettevõte: Shiftworks

Disain ja veeb: Erkin Antov

Sisekujundus: Ott Kangur

Vaba Lava Narva produktsioon: Damn.Loud

Heli- ja valguslahendused: Soundhouse, Videal 

Video: Vita Pictura, Ivar Murd

Fototiim: Anna Markova, Anastassia Volkova, Maxim Dubovik, Juri Všivtsev, Jelizaveta Gross, Ilja Smirnov, Dmitri Fedotkin, Jegor Andrejev, Anna Pärt, Alihan Malhozov

Toitlustus: Alex Kohvik & Catering, Kohvik & Catering Muna, Valge Kõrvits

Tänud: Narva Hotell, Hotell Inger, My City Hotel, Velo Narva

 

Järgmine Station Narva toimub 5.–8. septembril 2024. Festivali passid on kuni 30. septembrini 2023 müügil soodushinnaga 29 eurot (edaspidi 35–49 eurot) veebipoes shop.tmw.ee