Kultuuriminister Heidy Purga avakõne Station Narva 2023 ettevõtluspäeval

Hea Festivali Station Narva osaleja,

Juba kuues aasta täitub Narva Linn muusika, kunsti ja maitseelamustega. Narvast saab nende päevade jooksul „keskne jaam“, peatuspunkt rahvusvahelise ja kohaliku kultuuri jaoks.

Festivalile on omane, et ei piirduta vaid festivaliala kontsertidega. Linna on püstitatud lavad, kus toimuvad tasuta päevased kontserdid, korraldatakse avalikke arutelusid ning toimub ettevõtluspäev. Lisaks saab nautida kunstinäitusi, tutvuda piirilinna salajaste paikadega, osa saada kogukondlikest koosviibimistest ja ehk veel millestki ootamatust ja üllatavast.

Festival soovib piirilinna tutvustada põnevate nurkade alt ning kaasab inimesi oluliste teemade aruteludesse otsides parimaid ideid ja lahendusi Narva ja narvakate eluolu parandamiseks.

Station Narva on sündmus, kus erinevate valdkondade loojad tulevad kokku, et jagada oma talenti ja kirge. Siin on loovusel piirideta mänguruum, kus traditsioonid põimuvad innovatsiooniga ning kunsti võlu saab tõeliselt elavaks.

Narva on olnud linn kultuuride ristteel, kuhu ajalugu on jätnud mitmeid jälgi. See on rikkalike lugudega linn, koht, kus erinevad kultuurid on koos eksisteerinud ja üksteist rikastanud. See on linn, mis peegeldab Eesti olemust – maa, mis võtab omaks oma minevikku ja vaatab julgelt tulevikku. Narvas näeme seda kultuuride mitmekesisuse ja koostöö vaimu – see linn on tõestus sellest, kuidas kultuur suudab meid innustada ja ühendada.

Festivali programm sisaldab põnevaid rahvusvahelisi ja Eesti artiste ning mis eriti oluline – ka kohalikke Narva talente. Samuti on oluline, et see sündmus on seotud siinse kogukonnaga, kultuuriasutuste ja ettevõtetega. Oma panuse on andnud Narva linn ning koostööpartnerid, nagu Vaba Lava Narva, Narva kunstiresidentuur (NART), Art Club Ro-Ro, loomeinkubaator OBJEKT, arutelupäev BAZAR, Narva muuseum ning mitteformaalse õppe keskus VitaTiim. Ning muidugi kohalikud inimesed, toetajad, vabatahtlikud.

Aitäh korraldajatele ja kõigile, kes festivali kordaminekuks on oma panuse andnud.

Kultuuril on oluline osa meie igapäevasest elust, tänavad, kus me kõnnime, toit, mida me maitseme, jutustused, mida me jagame, ja traditsioonid, mida me hoiame. Meie kultuuri ühendavad omavahelised sidemed, loodud sõprussuhted ja jagatud kogemused.

Eriti oluline on see ajal, mil Ukrainas käib endiselt ebaõiglane sõda, hävitades meie õdede ja vendade elusid ja unistusi. Kandku festival teie jaoks ka mõtet rahust ning muusika ja kunst sõnumit toetusest ja solidaarsusest.

Seega, võtame Festivali Station Narva kui sündmust, mis aitab meil kõigil läbi kultuuri edendada ühtsuse ja kuuluvuse tunnet ning kanda südames empaatiat ja kaastunnet.

Aitäh ja olgu see festival lõputu rõõmu, inspiratsiooni ja kultuurilise rikastamise allikas kõigile, kes seda külastavad.