Kimmo Pohjonen FI

Soome akordioni-eksperimentaatori Kimmo Pohjoneni esinemine on kui šamaani rituaal, milles õrnad ballaadid vahelduvad folkroki ja kakofooniaga ning surround-heli ja valgus-show loovad kordumatu audiovisuaalse kogemuse. Kõige selle kese on Kimmo enda väljatöötatud ja eritellimusel valmistatud elektrifitseeritud, MIDi-liidese ja efektidega varustatud viierealine akordion.

Ta on avaldanud alates 1990ndate keskpaigast üheksa täispikka sooloalbumit, tuuritanud üle ilma, troonimud Euroopa globaalmuusika edetabeli tipus ning pälvinud oma loomingu eest folgipiibli Songlines kriitikutelt maksimumpunkte. Lisaks soololoomingule on ta teinud koostööd teiste seas Kronos Quarteti, löökpillimängija Pat Mastelotto ja King Crimsoni kitarristi Trey Gunniga. Sel aastal kirjutas ta Eesti Filharmoonia Kammerkoori 40.sünnipäevaks teose “Vabadus”. Pohjonen on kirjutamud ka filmimuusikat, sealhulgas Hiina/Soome mängufilmile “Jade Warrior”, mille eest ta võitis koos kolleegi Samuli Kosmineniga Soome Jussi auhinnat. 2016. aastal tunnustas Soome valitsus Pohjoneni riikliku preemiaga multidistsiplinaarse kunsti kõrgetasemelise edendamise eest.

Eesti publikut on ta rõõmustanud juba üsna mitmel korral ja eri koosseisudes: sooloartsitina, rokilikuma suunitlusega grupis KTU ja osana tandemist Kluste. Narva saabub ta soolokavaga, mis sisaldab nii varasemaid kui ka täiesti uusi heliteoseid.