Station Narva festivalil esineb Soome akordionivirtuoos Kimmo Pohjonen

Laupäeval, 10. septembril esineb festivalil Station Narva maailmakuulus Soome akordioni-eksperimentaator Kimmo Pohjonen. Tänavu ka Eesti läänesaartel esinenuna saabub ta esmakordselt idapiirile soolokavaga, mis sisaldab nii varasemaid kui ka täiesti uusi heliteoseid.

Kimmo Pohjoneni esinemist toetavad Soome Instituut, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis ja Ida-Viru Turismiklaster.

Kimmo Pohjoneni loomingus vahelduvad lüürilised ballaadid folkroki ja eksperimentaalmüraga ning tema esitluslaadi on võrreldud šamaani rituaaliga, mille kese on elektrifitseeritud viierealine akordion.

Pohjonen on avaldanud alates 1990ndate keskpaigast üheksa täispikka sooloalbumit, tuuritanud üle ilma, troonimud Euroopa globaalmuusika edetabeli tipus, pälvinud oma loomingu eest Briti folgipiibli Songlines kriitikutelt maksimumpunkte ja Soome valitsuselt riikliku preemia multidistsiplinaarse kunsti kõrgetasemelise edendamise eest. Ta on teinud koostööd teiste seas Kronos Quarteti, löökpillimängija Pat Mastelotto ja King Crimsoni kitarristi Trey Gunniga. Tänavu kirjutas ta Eesti Filharmoonia Kammerkoori 40. sünnipäevaks teose “Vabadus”, andis Nargenfestivali raames Hiiumaal, Saaremaal ja Naissaarel edukad soolokontserdid ning esines Brigitta festivalil koos Tallinna Kammerorkestriga.

“Narva on ka meile, soomlastele, ajalooliselt oluline linn,” tõdeb Soome Instituudi juhataja Hannele Valkeeniemi. “Okupatsioon kaotas selle paljude mälust, kultuur on aga sild, millega taastame ühtekuuluvuse tunde. Nagu kevadel Tallinn Music Weeki avasõnades väga ilusasti õeldi: Euroopa algab Narvast. Seepärast on mul äärmiselt hea meel, et meil õnnestub koos heade partneritega tuua võimas Kimmo Pohjonen Narvasse.”

Ida-Viru turismikoordinaator Kadri Jalonen lisab: “Meil on väga hea meel, et nii kõrgetasemeline Soome artist tuleb Narva. Soomet on meie kandis ilmselgelt liiga vähe, kuigi ajalooliselt on Narva olnud Ingerimaa pealinn. Soomlased pole Virumaad veel praktiliselt avastanud, siia jõuab u 12 korda vähem soome turiste kui Pärnumaale. Selline kultuurisild on meile tõesti ülioluline.”

Kimmo Pohjonen esineb Station Narva festivalil laupäeval, 10. septembril. 

Station Narva kontserdid toimuvad 9. ja 10. septembril ajaloolises Kreenholmi kvartalis kolmel laval: Narva kunstiresidentuuris, Kreenholmi juhtkonnahoones ja välilaval nende vahelises hoovis. Mõlemal õhtul järgnevad kontserdiprogrammile peod jõeäärses muusikaklubis Ro-Ro. Festivali väljakuulutatud esinejad on Ukraina elektrofolgi grupp Onuka, Briti acid jazzi trio Red Snapper ning Eesti artistid Mahavok, A-Rühm, Bert On Beats, margiiela, Meisterjaan, SUVE, PTF1987 ja IVI.  

 

Station Narva 2022 festivalipassid hinnaga 35 eurot (alates 5. septembrist 45 eurot) ja üksikpiletid hinnaga 20 eurot on müügil Piletilevis. Festivalipass kehtib kõigil kontsertidel 9.–10. septembril ja ettevõtluspäeval (eelregistreerimise alusel), päevapiletid vastavalt 9. ja 10. septembri muusikaõhtuil. Ro-Ro klubi jätkupidudele pääseb nii festivalipassiga kui ka eraldi 10 eurose pääsmega.

Viiendat korda Narvas aset leidva Station Narva festivali korraldaja on ettevõte Shiftworks koostöös Narva tiimiga. Koostööpartnerid on Narva kunstiresidentuur (NART), Narva Gate, Art Club Ro-Ro, loomeinkubaator OBJEKT ja arutelupäev BAZAR. 

Station Narva toimumist toetavad Narva linn, Kultuuriministeerium, Integratsiooni Sihtasutus, Kultuurkapital, Fortaco ja Soome Instituut Eestis.

Station Narva rahvusvahelisi tegevusi, mille eesmärk on tutvustada Eestit kui atraktiivset sihtkohta muusika- ja kultuurihuvilistele, toetatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Festivali meediapartnerid on Postimees ja Põhjarannik/Severnoje Poberežje.