Sel nädalal Narvas toimuv festival Station Narva toob piirilinna rahvusvahelised staarid ja avab publikule esmakordselt kogu LINDA 2 kultuurikompleksi

Alanud nädala neljapäevast, 19. septembrist kuni laupäeva, 21. septembrini toimub Eesti idapoolseimas linnas Narvas muusika- ja linnakultuuri festival Station Narva. Festivali programmi põhiosa koondub LINDA 2 kultuuri- ja ettevõtluskeskusse Narva südalinnas, mis avatakse esmakordselt publikule täies mahus.

Station Narva muusikaprogrammi peaesinejad on Asian Dub Foundation Inglismaalt, GusGus ja Hatari Islandilt, Aïsha Devi Šveitsist ja Eesti edetabelite valitsejast räppar nublu. Festivali ettevõtluspäeva konverentsi nimekaimad kõnelejad on Vene kinoklassik Aleksandr Sokurov ja auhinnatud dokumentalist Johanna Schwartz.

Teist korda toimuv Station Narva festival pakub kolme päeva jooksul rahvusvahelist muusikaprogrammi, ettevõtluskonverentsi, teatri- ja filmiprogrammi ning ekskursioone Narva Veneetsiasse ja Kreenholmi. Station Narva raames avatakse publikule esmakordselt kogu endise eksperimentaaltehase „Baltijets” ruumidesse rajatud kultuuri- ja ärikeskus LINDA 2 ning keskuse esine kujundatakse kohvikute ja tänavatoidu alaga festivaliväljakuks. LINDA 2 ja festivali teiste peamiste toimumispaikade kultuuriklubi Ro-Ro, Narva kunstiresidentuuri ja Kreenholmi tööstuskompleksi vahel hakkab liikuma ka festivalibuss.

Station Narva avab neljapäeval, 19. septembril kell 19 tunnustatud Vene lavastaja ja MHAT stuudio õppejõu Juri Kvjatkovski dokumentaal-etendus „Lõhe / Разлом”, mis kõneleb Nõukogude Liidu lagunemise järel kahele poole piiri – Narvasse ja Ivangorodi – jäänud sugulastest. Samal õhtul avaneb võimalus näha sõna otseses mõttes uues valguses Kreenholmi endist tööstuslinnakut, kuhu EKA vilistlased Veera Gontšugova ja Karl Johanson on festivali ajaks loonud valgusinstallatsiooni „Eilsest tänasesse“. Valgusrännakud Kreenholmi leiavad aset ka kahel järgneval festivaliõhtul.

Reedel, 20. septembril algusega kell 10 LINDA 2 kompleksis asuvas loomeinkubaatoris OBJEKT aset leidev ettevõtluspäev keskendub produtsentide ja juhtide rollile tehnoloogia- ja loomesektoris. Konverentsil saavad sõna teiste seas Vene kaasaegse kino klassik Aleksandr Sokurov, auhinnatud filmitegija Johanna Schwartz, punk-publitsist John Robb ning Narva kultuuripealinna kandideerimise eestvedajad. Ettevõtluspäeva lõpetab startup-komöödia „Ükssarvik“ linastus ja kohtumine filmi produtsentidega Vaba Lava stuudiosaalis.

Reede õhtul toimuvad OBJEKTis ka arvamusfestivali BAZAR avalikud arutelud päevakajalistel kohaliku kultuurielu ja linnaarenduse teemadel. Narva kunstiresidentuuris saab samal õhtul näha EKA animatsiooni osakonnas valminud lühifilmide programmi „Multikultiki I, Light My Fire“.

Kell 20 algab festivali põhiprogramm ehk õhtused kontserdid Vaba Lava keskuses ja Ro-Ro klubis. Vaba Lava peaesinejateks on Islandi techno-souli duo GusGus, Šveitsi-Nepaali eeterliku reivi staar Aïsha Devi ning Narva-teemalise singliga „für Oksana“ hiljuti ka piirilinlaste pleilistid vallutanud Eesti edetabelite valitseja nublu. Üles astuvad ka Peterburi shoegaze bänd Blankenberge, Soome räpiduo SOFA, Eesti moodsa r&b suunanäitajast YASMYN ning võõrustajalinna kuulsamaid bände AveNova. Ro-Ro klubis kuuleb peale südaööd nii Jaapani müraroki duot MOJA kui ka kodumaiseid bände KEETAI ja Lemon Trees

Laupäeval, 21. septembril algab festival juba kell 10 narvapärase hommikusöögiga VitaTiim keskuses ja jätkub käimasoleva Kreenholmi Jooksu tuules Ida-Viru Kutsehariduskeskuses, kus NATO esindajate juhendamisel saab omandada oskusi nii ragbimängus kui ka fotograafias.

Laupäeva pealelõuna pakub tasuta linnalava-etteasteid üle kogu linna Astri ostukeskusest Vaba Loome Keskuseni. Kell 16 oodatakse kõiki tasuta kontserdile ja üleilmse kliimastreigi  aktsioonile Narva Veneetsiasse, kus oma võimsaimad muusikalised ja verbaalsed relvad laseb käiku Londoni dub-punk rühmitus Asian Dub Foundation, kes on muuhulgas loonud muusikat ka kliimaaktivisti Greta Thunbergi hoiatusklippidele.

Narva kunstiresidentuuris toimub kell 18 kunstnike Riin-Kärt Ranne ja Juliane Schwarzi kohaspetsiifilise manifest-raamatu „Narva – tajuplaneering“ esitlus, misjärel saab samas näha teist osa animafilmide programmi „Multikultiki I, Light My Fire“.

Laupäevane muusikaprogramm algab Narva linnuse Valgest saalist, kus kell 19 esineb Venemaa neoklassika skene üks rahvusvaheliselt tunnustatumaid tegijaid, pianist ja helilooja Kirill Richter. Seejärel kulgeb kava taas Vaba Lava keskuses, kus täisvõimusel kõlavad päeval „Veneetsias” eelsoojendust teinud Asian Dub Foundationi dub’ilikud bassikäigud, Eurovisiooni lauluvõistlusel laineid löönud rühmituse Hatari šokirokk ning Valgevene bändi Molchat Doma nostalgiline sündipop. Vaba Laval astuvad üles ka Moskva grupp Inturist ning kodumaised Psychoterroror ja Gram-Of-Fun. Ro-Ro klubis esinevad laupäeva ööl Narva enda veteranbänd Absolut-2, Tallinna postrocki kollektiiv Kaschalot ning tänavust Station Narva festivali kolme meeleoluka punktiga lõpetav Soome italo disco tandem PEU.

Et liiklemine tiheda programmiga festivalil oleks mugav ja muretu, on LINDA 2 ja festivali teiste peamiste toimumispaikade kultuuriklubi Ro-Ro, Narva kunstiresidentuuri ja Kreenholmi tööstuskompleksi vahel sõitmas ka eribuss.

Station Narva korraldaja on ettevõte Shiftworks koostöös Narva tiimiga. Festivali koostööpartnerid on Vaba Lava Narva, Art Club Ro-Ro, Narva kunstiresidentuur, Narva Gate, loomeinkubaator OBJEKT, MTÜ Vaba Loome Keskus, avalike arutelude sari BAZAR, Ida-Viru Kutsehariduskeskus, Astri keskus, NATO Eesti esindus.

Festivali toetavad Soome Instituut, Briti Nõukogu, Ameerika Suursaatkond Eestis, Eesti Kultuurkapital, USRF, Meresuu Spa & Hotel, Inger Hotel, Go Group, Moe1886

Station Narva & OBJEKT ettevõtluspäeva toetavad Ameerika Ühendriikide Suursaatkond Eestis ja EAS Euroopa Regionaalarengu Fondist

Festivali meediapartnerid on Raadio 2 ja Põhjarannik.

Station Narva 2019 festivalipass (39 eurot) ja päevapiletid (25 eurot), teatrietenduse „Lõhe“ piletid (15–18 eurot) ja Kirill Richteri kontserdi piletid (15 eurot) on müügil Piletilevis ja kohapeal. https://www.piletilevi.ee/est/piletid/muusika/festival/station-narva-2019-64727

Piletilevist ostetud passid ja piletid tuleb vahetada käepaela vastu festivali infopunktis Vaba Laval (Linda 2).

1. septembril OBJEKTi ruumides (Linda 2) toimuvale ettevõtluspäevale tagab pääsu festivalipass ja päevapilet. Ettevõtluspäeva eraldi pilet maksab 20 eurot. Õpilastele, üliõpilastele ja pensionäridele tasuta.

Õhtused valgusrännakud Kreenholmis eelregistreerimisega, festivali passi ja päevapiletiga tasuta, teistele 5 eurot (sularahas).

Piletiinfo ja -reeglid: https://stationnarva.ee/en/programme/#tickets

Station Narva 2019 programm: https://stationnarva.ee/en/programme

Ajakava allalaadimiseks: https://www.dropbox.com/s/lud79m0m1yy6tvt/FINAL%20SN_Programm_2019.pdf