TRICKY UK

Tricky (kodanikunimega Adrian Nicholas Matthews Thaws) on Bristolist pärit trip-hopi pioneer, kes hetkel Berliinis resideerub. Veerandsada aastat peale esmakordselt lindile jõudmist ja peale koostöid Beyoncé, Yoko Ono ja Grace Jonesiga kõlab ta endiselt nagu eikeegi muu kui ta ise – sulam alternatiivsest hiphopist, raggast, rokist, kuhu on külge poogitud ja kus on ümber mõtestatud fragmente ja lõike nii hinnatud mustast muusikast kui ka kipakast popist.

Karmis kandis üles kasvanud Tricky puutus juba noorena kuritegevusega kokku. 15-aastaseks saades tegi ta algust muusikaga ja hakkas kirjutama end ümbritsevat reaalsust kajastavaid laulusõnu. Peagi oli ta osa grupist, mil oli ette määratud Massive Attackina tuntuks saada. Kihk omaenese loominguga sammu käia oli aga veelgi tugevam ja aastal 1994, vahetult enne oma debüütalbumi „Maxinquaye” ilmumist lahkus Tricky kollektiivist. Album müüs Suurbritannias kuldsertifikatsiooni jagu eksemplare ja sai nomineeritud Mercury auhinnale; kriitikud läksid lolliks ja David Bowie isiklikult kirjutas ajakirja Q Tricky-teemalise proosapoeemi. „Maxinquaye’le” on järgnenud tosin albumit, mille hulgast märkimisväärseimad on „Nearly God”, „Pre-Millenium Tension” ja „Angels with Dirty Faces”, mis on kõik Briti albumiedetabelite top 30-sse platseerunud.

Aastal 2017 naasis Tricky oma järjekorras kolmeteistkümnenda kauamängivaga „ununiform”, delikaatse ja samas tormilise albumiga, mis sisaldas tema vaat et kõige radikaalsemat sammu seni – teed rõõmu ja rahuloluni, mis kajastas tema pärandit, ajalugu ja isegi surma. Neli lugu võeti linti Moskvas, nendel lõid kaasa Vene räpparid Scriptonite, Vassili Vakulenko (Basta) ja Smokey Mo.