Ajaloo esimene Station Narva festival tõi piirilinna rahvusvahelise hingamise

Möödunud nädalal Narvas esmakordselt toimunud muusika- ja linnakultuurifestival Station Narva täitis piirilinna rahvusvahelise muusika ja kunsti, põnevate arutelude ning eri põlvkondi ja rahvusi liitvate kohtumistega. 21.–23. septembrini kestnud festivali üritusi külastas ligi 3000 inimest.

Esimene Station Narva festival  toimus Eesti Vabariik 100 pidustuste raames

Kreenholmi ajalooliste müüride vahel ja Ro-Ro klubi hubaselt boheemlikus miljöös pakkusid 21.–22. septembril muusikalisi elamusi 20 artisti, nende seas triphopi pioneer Tricky, postpungi ja neopsühhedeelia legend Echo & the Bunnymen ja techno produtsent Actress Inglismaalt, Venemaa tõusvad tähed Grechka ja Shortparis, Soome psühhedeelse rocki bänd Joensuu 1685 ning paljud Eesti artistid, teiste seas 12EEK Monkey, Mart Avi ja Una Bomba 50+ ning Narva enda tegijad räppar Propazhast kuni koos Genkaga ühise etteaste teinud Alla Jakobuva tütarlasteansamblini.

Lisaks kontsertidele Kreenholmi Manufaktuuris ja Ro-Ro klubis varaste hommikutundideni kestnud peomelule jagus mitmekülgset tegevust üle kogu linna. Narva kolledžis toimus ettevõtluspäev, mis tõi kokku Eesti tehnoloogiaettevõtted ning Narva ja Ida-Virumaa ettevõtted. Ettekannetega esinesid Telia Eesti juht Robert Pajos, e-residentsuse tegevjuht Kaspar Korjus ning ehitusfirma Rand ja Tuulberg arendusdirektor Janno Meriloo.  Ettevõtluspäeval sai osaleda ka töötubades, mida korraldasid e-residentsus, Telia TechGirls koostöös TechSistersiga ja digimeedia inkubaator DIGIX.

Narva kunstiresidentuuris  leidsid aset nii rahvusvahelise kunstnikeduo Varvara & Mar näituse avamine, Kaisa Leka ja Christoffer Leka koomiksijoonistamise töötuba kui ka BAZAR arutelud, kus luubi all oli muhulgas Narva kui uue ja ootamatu tõmbekeskuse hetkeseis ning tulevikustsenaariumid. Huvilistel avanes võimalus nautida ehedaid „po-narvski“ valmistatud hommikusööke VitaTiim keskuses ja tasuta päevaseid kontserte üle kogu linna püstitatud lavadel Fama Keskusest EV100 pargi ja Sõudebaasini. Linnalavasid tähistasid Ida-Viru kutsehariduskeskuse õpilaste valmistatud puitinstallatsioonid, mis said teoks festivali korraldustiimi kuuluva Narva linnaarhitekti Ivan Sergejevi ning kutsehariduskeskuse õppejõudude Tarmo Kärdi ja Nikolai Didarovi juhendamisel.
Muusikaprogrammi Kreenholmi ja Ro-Ro klubis külastas kummalgi päeval ligi 1000 inimest. Kokku külastas Station Narva erinevaid üritusi ligi 3000 inimest, kellest ligi pooled olid kohalikud

„Meie esimese festivaliga võib kindlasti rahule jääda,” rõõmustab festivali Narva tiimi koordinaator Ivan Sergejev. „Need päevad olid erakordselt ilusad ja pakkusid enneolematut atmosfääri. Silma järgi võin öelda, et umbes kolmandik õhtuse muusikaprogrammi külastajatest olid kohalikud ning veel enam narvakaid leidsid tee ka tasuta linnalavadele, sügispealinna avamisele ja perepäevale.“
Sergejevi sõnul rõõmustas kohalikke ka tavatult rohke väliskülaliste arv ja pakutud  programm: „Paljud leidsid festivalilt uusi lemmikartiste ja on neidki, kes soovivad, et järgmine kord võiks Station Narva kesta märksa kauem. Võib öelda, et eesmärk pakkuda narvakaile uusi helisid ja elamusi sai igati täidetud.“

Station Narva festivali lõpetas perepäev koos sügispealinna väljakuulutamise ja pika laua lõunaga Narva Jõepromenaadil. Keskpäeval toimunud sügispealinna tiitlitseremooniale järgneval kontserdil astusid ühiskavaga üles Genka ja Alla Jakubova Ansambel. Pärastlõuna jätkus Sõudebaasi võimlas Euroopa Komisjoni juhtimisel tegutseva keeltekohviku, Soome „lasteroki“ bändi ja Narva lasteansambli Magic Land kontsertidega ning Comedy Estonia püstijala-etendusega kolmes „kohalikus“ keeles.

„Terve see aasta on Narva jaoks eriline olnud. Lõpuks on Kreenholmi, mis on üks Narva sümbolitest, taas elu sisse tulnud. Esialgu Ooperipäevade ja „Kremli Ööbikute“ ning nüüd Station Narva näol,“ sõnas Narva linnapea Tarmo Tammiste. „Sellist maailmatasemel artistide esindust pole Narvas kunagi esinenud. Linnapeana teen kõik, mis on minu võimuses et see festival kestma jääks.“

Station Narva korraldustiim tänab kõiki esinejaid, külastajaid, koostööpartnereid ja vabatahtlikke abilisi.

Ajaloo esimene Station Narva festival toimus EV100 pidustuste raames. 2018. aastal möödub 100 aastat Eesti Vabariigi loomisest. Lähem info juubelisündmuste kohta on leitav veebilehelt EV100.ee.

Festivali korraldas ettevõte Shiftworks koostöös Narva tiimi ja mitmete Narva ettevõtete ja organisatsioonidega: Art Club Ro-Ro, TÜ Narva kolledž, Narva kunstiresidentuur, EffectExpert MTÜ, festival Silmupäevad, Comedy Estonia, arutelude päev BAZAR ja MTÜ Uus Sild.

Mõnusa festivalimelu aitasid tekitada Station Narva suurtoetajad Telia, OÜ Narva Gate ja Rand & Tuulberg ning head partnerid Narva linn, GoGroup, Euroopa Komisjoni esindus Eestis, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis, Soome Instituut, Rootsi Instituut, DIGIX, The Nordics, Briti Nõukogu, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, USRF, Hispaania Suursaatkond Eestis, Ida-Viru kutsehariduskeskus, Levikom, Hotell Inger, Noorus Spa Hotel, Liivarand SPA Hotel.

Festivali teostumisse panustasid: Erkin Antov (graafiline disain ja veeb), Ott Kangur (sisekujundus), Aigar Vals (videomaterjalid), RGB Baltic, BGMD ja Soundhouse, Kingent Management ja SCS Logistika, Cuu Club, Kataja Event, Pirtel, MOE Peenviinavabrik, Kohvik Muna, Indrek Kõverik, Piirone, Kusmiku, F&B Cafe ja Kokomo, Rapid Security, Toi Toi Eesti, Tuuliku Puit OÜ, International House Tartu ja teised head koostööpartnerid.

Lisainfo:
facebook.com/StationNarva
instagram.com/stationnarva